De laatste dagen van 2020 vliegen voorbij, en het zal niet lang meer duren voordat het 2021 is, dus is het tijd om even stil te staan en terug te blikken op het afgelopen jaar. 

 

Dit jaar kwam er een eind aan de bestuursperiode van Thom Hamer, Sonja Pleumeekers, Vincent Veerbeek en Caspar Schoevaars. Zij droegen het stokje over aan Werner Mohr, Victoria Bosch, Thijs van de Ven, Saïd El Khouani en Elvi van den Beemt. De beide besturen legden samen de laatste hand aan ons allereerste papieren tijdschrift, na vijf jaar lang uitsluitend online gepubliceerd te hebben. Naar aanleiding van dit tijdschrift publiceerde Het Algemeen Nijmeegs Studentenblad een interview met onze voorzitter, Werner Mohr. Met de feestdagen voor de deur hebben wij een cadeautje voor jullie: het tijdschrift is vanaf nu namelijk ook digitaal te lezen! Wil je het toch liever fysiek in handen hebben? Dan kan dat uiteraard nog steeds. Meer informatie over hoe je het tijdschrift in huis haalt, vind je hier

 

Verder publiceerden we ook dit jaar weer diverse artikelen op onze website, met onderwerpen uiteenlopend van Arabische science-fiction tot globalisering. Hieronder een beknopte selectie bestaande uit de drie meest gelezen artikelen die wij het afgelopen jaar publiceerden: 

 

    • De recent ontdekte CRISPR-Cas, een tool voor genbewerking, kan een revolutie teweegbrengen voor de behandeling van genetische ziektes. Johanna Walther bespreekt in “Genetic Diseases? Cut them out!de implicaties van deze nieuwe technologie. 

 

    • Dat de coronacrisis absurd is, behoeft op het eerste gezicht weinig argumentatie, maar is zij daarom ook grappig? Thom Hamer onderzoekt in “Wat valt er te lachen als er mensen sterven?” of humor, ironie specifiek, een functie heeft in het benaderen van een crisis.

 

 

Naast de publicaties van het tijdschrift en de online artikelen, gaven wij in 2020 een aantal online workshops aan studenten over de waarde van wetenschapscommunicatie. Door middel van een korte training onder begeleiding van onze ervaren redactie, leerden de studenten hun wetenschappelijke inzichten aan een breder publiek te presenteren.

 

Ook achter de schermen zijn we druk geweest. Eenmaal gewend aan elkaar en aan de digitale vergaderingen, gaf de corona-crisis ons de kans om eens goed te kijken naar organisatorische zaken, maar ook naar het vernieuwen van onze huisstijl. Zo worden sinds kort al onze artikelen gesierd met illustraties van oud-voorzitter Thom Hamer, en zijn we nu ook te vinden op Instagram.

 

Al met al was 2020 een bewogen, maar vruchtbaar jaar. Wij kijken vol goede moed uit naar wat 2021 ons te brengen heeft, en hopen op nog veel meer mooie ontwikkelingen binnen de wetenschapscommunicatie!

 

Fijne feestdagen en de beste wensen,

Het bestuurWil je ook door het jaar heen op de hoogte gehouden worden van wat De Focus doet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 

 

 

 

De Focus
De Focus

De Focus is een platform voor kennis uit de wetenschapsjournalistiek, door studenten, voor studenten. Wil je ook meeschrijven? Stuur een artikel in via ons formulier.