2019 is inmiddels twee weken onderweg en de redactie van De Focus is helemaal klaar om met hernieuwde energie aan het jaar te beginnen. Voordat het zover is, kijken we echter eerst nog een laatste keer terug op afgelopen jaar. In 2018 publiceerde De Focus vijftien artikelen over uiteenlopende onderwerpen, van internetpiraterij tot de doodstraf. Hier een selectie met vijf van onze best gelezen artikelen.

 

– Terwijl Rowwen Hèze rustig afwacht tot heel Nederland Limburgs praat, zorgen peuterspeelzalen in Limburg ervoor dat ook de volgende generatie zuiderlingen de taal beheerst. Gino Morillo Morales onderzocht in Kalle v’r Limburgs, of spreken wij Nederlands? Het meertalige landschap op de peuterspeelzalen in Eijsden-Margraten de manier waarop in het lokale peuteronderwijs wordt omgegaan met meertaligheid.

 

– Tijdens een zwangerschap kan veel misgaan en allerlei factoren hebben invloed op de ontwikkeling van een foetus in de baarmoeder. Zo ook bisphenol A, een moeilijke naam voor een stof die veel wordt gebruikt in waterflesjes en Tupperwarebakjes. In haar artikel Van schets tot baby: hoe onze ontwikkeling wordt beïnvloed door stofjes uit de omgeving legde Annemiek Jordaan uit wat de precieze gevaren zijn van dit stofje.

 

– Obesitas wordt vaak geassocieerd met Amerikanen die te veel fast food eten en te weinig bewegen, maar ook in Nederland is het een steeds groter probleem. In De dikke samenleving: waarom we verleiding niet kunnen weerstaan van Milou van den Bemd was te lezen wat de invloed is van de standaard leefstijl van een samenleving op de gemiddelde gezondheid.

 

– Nieuwe rapporten over de opwarming van de aarde, onderhandelingen over een Klimaatakkoord en een grote top in Polen: klimaat was in 2018 een groot thema. Ook bij De Focus kwam het aan bod, in het artikel Hoe speltheorie hernieuwbare energie goedkoper kan maken van Max Muller. Daarin legt hij aan de hand van wiskundige berekeningen uit hoe samenwerking op het gebied van duurzame energie de sleutel kan zijn voor de overstap van fossiele brandstoffen naar groene alternatieven.

 

– Twintig jaar na het einde van de burgeroorlog in Guatemala is het land nog altijd verdeeld, ondanks pogingen om via een waarheidscommissie het land dichter bij elkaar te brengen. Federica Notari and Lena van der Priem schreven in het Engelstalige artikel Restoring the truth: Latin American literature meets human rights over een alternatieve manier om de waarheid over wat er is gebeurd boven tafel te krijgen, namelijk via literatuur.

 

Ook buiten de artikelen om heeft De Focus niet stil gezeten. Zo ontwikkelden we een LibGuide voor de Vrije Universiteit Amsterdam om studenten te helpen hun scriptie aan een groter publiek te presenteren, gaven we workshops over wetenschapsjournalistiek en maakten we een promotiefilmpje.

De Focus

De Focus is een platform voor kennis uit de wetenschapsjournalistiek, door studenten, voor studenten. Wil je ook meeschrijven? Stuur een artikel in via ons formulier.