Beste meneer Rutte,
In 2012 trok u, met uw nieuwe kabinet, de overheidssteun voor het Olympisch Plan 2028 in. De financiële risico’s zouden te groot zijn ten tijde van een crisis.[1] Dat het kabinet het binnenhalen van de Olympische Spelen een te groot risico vindt, is begrijpelijk. De kosten van het evenement stijgen immers ieder jaar en het spektakel lijkt steeds groter te moeten worden. Overal worden nieuwe stadions en andere accommodaties uit de grond gestampt en geld lijkt geen enkele rol te spelen.
Gelukkig bent u niet de enige met kritiek op deze gang van zaken. Het International Olympic Committee (IOC) ziet de noodzaak tot hervormingen gelukkig ook in: “De organisatie van de Spelen moet aanlokkelijker, goedkoper en duurzamer worden.”[2] Deze kijk op het organiseren van het grootste sportevenement ter wereld lijkt ook mij een stuk gezonder. Waarom zouden we overal nieuwe stadions bouwen terwijl er genoeg prachtige sportcomplexen zijn? Deze omslag in het denken is, naast ethisch verantwoord, ook nog eens veel goedkoper en efficiënter. Vancouver had al voornemens om de Winterspelen van 2010 duurzamer te organiseren, maar sloeg de plank hier helemaal mis. Toch is het zeker mogelijk om duurzamer te werk te gaan.[3]
Het Nederlandse sportbeleid is namelijk gericht op het binnenhalen van toonaangevende sportevenementen.
Dat er een land is dat hier voorloper in moet zijn is duidelijk. En zegt u eens eerlijk, is Nederland niet hét perfecte land om dit te doen? “International Volleybal Federation: Dit was het beste WK Beachvolleybal ooit.”[4] “Utrecht kijkt terug op één van de mooiste Tourstarts ooit.”[5] Ook de International Hockey Federation is lovend: “Beste WK Hockey ooit.”[6] Zomaar een paar krantenkoppen over een aantal sportevenementen die de laatste jaren in Nederland zijn gehouden. Nou, zomaar is misschien niet het juiste woord. Het zijn de voorzitters van de internationale sportfederaties die deze lovende woorden spreken over het Nederlandse organisatietalent.
Buiten deze drie evenementen zijn er de laatste vijf jaar nog talloze Europese en Wereldkampioenschappen gehouden in Nederland. Het Nederlandse sportbeleid is namelijk gericht op het binnenhalen van toonaangevende sportevenementen. “Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie en hebben een positieve uitstraling richting de breedtesport”, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).[7] Met deze woorden in het achterhoofd is het niet gek dat het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) in 2009 het Olympisch Plan lanceerde: Amsterdam zou honderd jaar na dato opnieuw gastheer worden van de Olympische Zomerspelen. De reactie van het ministerie was zeer positief: “Het Olympisch Vuur prikkelt en nodigt Nederland uit om uit te blinken op allerlei terreinen.”[8] En niet alleen het ministerie was positief. Ook u, meneer Rutte, was laaiend enthousiast. Dit was volgens u een buitenkans om Nederland naar een hoger niveau te tillen.
De vruchten van de Spelen worden daar nu nog steeds geplukt.
En daarmee sloeg u de spijker op zijn kop. Dit is precies de reden dat Nederland zich kandidaat moet stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen. De organisatie van het grootste sportevenement ter wereld draait om veel meer dan alleen maar sport. Het beste voorbeeld hiervan is Barcelona, dat de Spelen organiseerde in het jaar 1992. U kunt het zich bijna niet meer voorstellen, maar tot ’92 was Barcelona een saaie, grauwe stad. De Olympische Spelen bleken een prachtig middel te zijn om de stad compleet te vernieuwen.[9] Barcelona is sindsdien namelijk uitgegroeid tot een prachtige stad en is een immens populaire vakantiebestemming geworden. De vruchten van de Spelen worden daar nu nog steeds geplukt.
Voor Nederland is deze buitenkans nu ook binnen handbereik. Met het Nederlandse organisatietalent kunnen we de Olympische Spelen nieuw leven inblazen en als voorbeeld voor de rest van de wereld dienen. Ook Camiel Eurlings, IOC-lid, ziet genoeg mogelijkheden: “Kleine landen als Nederland wordt de ruimte geboden, omdat de Spelen goedkoper en flexibeler worden. Die aanpak gaat meer uit van de accommodaties die er al zijn en is veel interessanter dan wanneer je in één stad verplicht allerlei nieuwe stadions moet bouwen.”[10] Door te focussen op de verbetering van de geweldige accommodaties die Nederland al rijk is, kan er dus geld worden geïnvesteerd in zaken als duurzaamheid en export. Op deze manier kan er een geweldig evenement worden neergezet dat vooral gericht is op de toekomst van het land. En wat zullen veel landen blij zijn als de Olympische Spelen weer eens duurzaam en verantwoord georganiseerd worden.
Als de Spelen goedkoper en duurzamer worden, zal de gemiddelde Nederlander maar wat blij zijn als het grootste sportevenement ter wereld naar Nederland komt.
Maar de mensen die het meest dankbaar zullen zijn, is toch uw eigen volk. U stelde destijds dat er geen draagvlak zou zijn om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Dit gebrek aan draagvlak kwam echter voort uit de onverantwoorde investeringen van de afgelopen jaren. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat de Olympische Spelen te duur worden.[11] Toch staat Nederland elke keer weer op zijn kop als er een groot sportevenement plaatsvindt in ons land. Maar liefst vier op de tien Nederlanders bezoekt jaarlijks een sportevenement en dan hebben we het nog niet eens over de inkomsten die hieraan verbonden zijn.[12] Als de Spelen goedkoper en duurzamer worden, zal de gemiddelde Nederlander maar wat blij zijn als het grootste sportevenement ter wereld naar Nederland komt.
Beste meneer Rutte, laten wij als dwerg het goede voorbeeld geven aan de rest van de wereld. Laten we ons talent gebruiken en laten zien dat het ook anders kan. En gelooft u mij, dat vergeet de wereld nooit meer.
Referentie
http://nos.nl/artikel/434598-rutte-ii-trekt-steun-voor-os-in.html (Geraadpleegd op: 25-10- 2015)
http://beheer.nisb.nl/cogito/modules/uploads/docs/97891418033782.pdf (Geraadpleegd op: 27-10-2015)
http://epc.sagepub.com.proxy.library.uu.nl/content/26/5/882.full.pdf+html (Geraadpleegd op 20-2-2016, via Google Scholar)
http://denhaagfm.nl/2015/07/05/president-fivb-dit-was-het-beste-wk-beachvolleybal-ooit/ (Geraadpleegd op: 25-10-2015)
http://www.trouw.nl/tr/nl/13631/Tour-de- France/article/detail/4094781/2015/07/04/Utrecht-kijkt-terug-op-een-van-de-mooiste- Tourstarts-ooit.dhtml (Geraadpleegd op: 25-10-2015)
http://www.telegraaf.nl/telesport/wk- hockey/22741700/__FIH__beste_WK_hockey_ooit__.html (Geraadpleegd op: 25-10-2015)
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/beleidsnotas/2015/03/18/beleidskader-sportevenementen-versie-maart- 2015 (Geraadpleegd op: 27-10-2015)
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:EqTJsH1pknAJ:https://www.rijkso verheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2009/07/06/uitblinken-op- alle-niveaus/uitblinken.pdf+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=nl (Geraadpleegd op: 27-10-2015)
http://www.nocnsf.nl/CMS/showpage.aspx?id=694 (Geraadpleegd op: 25-10-2015)
http://www.metronieuws.nl/sport/2014/12/eurlings-ziet-weer-perspectief-voor-mpische- spelen-in-nederland (Geraadpleegd op: 28-10-2015)
http://beheer.nisb.nl/cogito/modules/uploads/docs/97891418033782.pdf (Geraadpleegd op: 27-10-2015)
http://www.mulierinstituut.nl/actueel/nieuws/sportevenementen-nederland-groot-bereik- aandacht-voor-de-toekomst/ (Geraadpleegd op: 28-10-2015)
Reacties