Thema overzicht:

Duurzaamheid & Ontwikkeling

Kwelders als koolstofvangende kustbeschermers

Menselijke activiteiten zorgen wereldwijd voor stijgende zeespiegels, zwaardere stormen en zinkende kustgebieden. Merijn Berghorst onderzoekt hoe kwelders, als ecosystemen langs de kust, kunnen bijdragen aan waterveiligheid en het tegengaan van de klimaatcrisis.

Door: Merijn Berghorst

Over robotbloemetjes en bijtjes

Het gaat slecht met de bijen en als we daar iets aan willen doen, dan zal meer informatie moeten worden verzameld over de factoren die ervoor zorgen dat de dieren zich goed voelen. Kamiel Debeuckelaere ontwierp daarom een robotbloem waarmee hun gedrag nauwkeuriger kan worden onderzocht.

Door: Kamiel Debeuckelaere

Moeten we nu écht warm water uitvinden?

Rivieren zijn niet alleen een gevaar in tijden van klimaatverandering, maar kunnen ook onderdeel van de oplossing zijn. Sebastian Baes en Jan Denayer hebben onderzoek gedaan naar dé manier om op duurzame wijze energie uit rivieren te winnen.

Door: Sebastian Baes en Jan Denayer

Pompen als het waait

Nederland loopt achter op Europa wat verduurzaming betreft. Duurzame energieopwekking brengt namelijk risico’s met zich mee. Ties van der Heijden laat echter zien dat Nederland in potentie genoeg flexibiliteit in huis heeft om het tij te keren.

Door: Ties van der Heijden

Het duurzaamheidsconvenant als wondermiddel

Vliegen is taboe, vlees eten kan echt niet meer en fruit moet fairtrade zijn. Consumenten lijken zich om alles druk te maken behalve de kleren die ze dragen. Wouter Kuin onderzocht wat textielbedrijven ertoe beweegt toch stappen te nemen richting een duurzame kledingindustrie.

Door: Wouter Kuin

Hoe speltheorie hernieuwbare energie goedkoper kan maken

Het opwekken van duurzame energie middels windmolens is wenselijk, maar vaak ook kostbaar voor de eigenaren van hernieuwbare energiebronnen. Max Muller legt ons uit hoe coöperatieve speltheorie kan worden ingezet om het opwekken van hernieuwbare energie goedkoper te maken.

Door: Max Muller

De vernietiging van de vernietiging

Thom Hamer maakt genadeloos komaf met de vernietiging. Het resultaat: een eerste stap richting een eigendomsrechtelijke fundering van de circulaire economie.

Door: Thom Hamer

De duurzaamheidsmythe

Duurzaamheid Eerst drie feitjes: 1. Het huidige bedrijfsmodel – business model – dat veel organisaties aanhouden is gebaseerd op neoklassieke economische theorie. 2. Het primaire doel van deze organisaties is gebaseerd op het behalen van (maximale) winst voor aandeelhouders. 3. Zo’n model is niet in...

Door: Roy van den Berg

Artikelen ophalen
Alle artikelen opgehaald