Thema overzicht:

Mens & Natuur

Links- of rechtshandige moleculen?

In de natuur zijn moleculen te vinden die op elkaar lijken zoals je linker- en rechterhand: ze zijn elkaars spiegelbeeld, maar werken op cruciaal verschillende manieren. Pim Dankloff onderzoekt de methode Viedma-rijping, die een mengsel van zulke stoffen omzet naar een van de twee spiegelbeeldisomeren.

Door: Pim Dankloff

Geneeskunde met partydrugs

De afgelopen jaren is steeds meer onderzoek gedaan naar de toepassing van psychedelica, met opzienbarende resultaten. Floor van der Does en Stephan Tap onderzoeken de geschiedenis van psychedelicaonderzoek en wat er nog moet gebeuren om veilige en werkzame psychedelische therapie te realiseren.

Door: Floor van der Does en Stephan Tap

Hidden life in Martian lava tubes?

At some point in history, water has flowed on Mars, but has life been present too? Mahid Ahmed explains what biosignatures we should look out for in our search for life on Mars.

Door: Mahid Ahmed

Het voorspellende brein: perceptie als hypotheses over de werkelijkheid

Hoe komt de subjectieve waarneming tot stand en kunnen we onze zintuigen wel vertrouwen? Victoria Bosch legt uit hoe het brein aan de hand van een intern model zintuigelijke signalen voorspelt, en zo navigatie in een zee van prikkels mogelijk maakt.

Door: Victoria Bosch

Genetic Diseases? Cut them out!

The recently discovered CRISPR-Cas tool for gene editing has the potential to revolutionise the treatment of genetic diseases. Johanna Walther discusses current research and the implications of this novel technology.

Door: Johanna Walther

Ruziemaken kun je leren

Dat tieners vaak botsen met hun ouders, is algemeen bekend. Het is wat minder bekend dat goed ruziemaken erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de tiener. Debbie van Bommel onderzoekt hoe ouders het beste om kunnen gaan met een opstandige tiener.

Door: Debbie van Bommel

What ‘brain age’ reveals about depression in youth

More and more young people are facing mental health issues like stress and burn-outs. Are these problems caused by increasing workloads, climate anxiety, and other ailments of modern life, or is there an underlying cause in the brain? Laura de Nooij conducted research to identify the causes of depression in youth.

Door: Laura de Nooij

Wat ‘breinleeftijd’ zegt over depressie bij jongeren

Steeds meer jonge mensen krijgen te maken met psychische klachten als een burn-out of een depressie. Ligt dit aan studiedruk, klimaatstress en andere kwalen van het moderne leven, of is er een onderliggende oorzaak in het brein? Laura de Nooij deed onderzoek naar de oorzaak van depressies bij jongeren.

Door: Laura de Nooij

Het menselijk bewustzijn: fundament of illusie?

Filosofen zijn verdeeld over de vraag wat het menselijk bewustzijn nou eigenlijk is. Is het een fundament van ons bestaan of slechts een illusie van onze zintuigen? Stefan Gaillard, Hugo van der Meer en Michiel Hekkens buigen zich over dit moeilijke probleem aan de hand van filosofen Daniel Dennett en David Chalmers.

Door: Stefan Gaillard Hugo van der Meer en Michiel Hekkens

Van schets tot baby: hoe onze ontwikkeling wordt beïnvloed door stofjes uit de omgeving

Wist je dat, behalve ons DNA, allerlei stofjes in de baarmoeder een grote invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van een foetus? Sommige van deze stofjes zijn te vinden in producten die we dagelijks gebruiken, zoals waterflesjes. Annemiek Jordaan over de mogelijk schadelijke effecten van bisphenol-A op de ontwikkeling van een ongeboren kind.

Door: Annemiek Jordaan

Wie kent de klimaatvluchteling?

‘Zonder definitie van de klimaatvluchteling, is het huidige debat richting beleidsontwerp zinloos’: harde woorden van Machteld Simoens, die verontwaardigd is over de inefficiëntie en onmenselijkheid van het debat rond de klimaatverandering en de catastrofale gevolgen die zich met zich mee zal brengen.

Door: Machteld Simoens

Kinderen hebben baat bij meer bewegingsonderwijs

Meer bewegingsonderwijs is goed voor kinderen, en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Om dit te bereiken zouden verplichte uren in de wet opgenomen moeten worden.

Door: Lieke de Smet

Epidemieën: wat zijn nu echt de problemen?

Epidemieën, grootschalige uitbraken van infectieziektes, vormen al een bedreiging sinds mensen dicht op elkaar wonen. Hoewel er steeds meer kennis bestaat over ziektebeelden en hun behandelingen, is het uitbreken en de verspreiding van epidemieën tot vandaag de dag niet volledig te voorkomen.

Door: Sanne, Ayman, Nol en Hannah

Wie is een voorbeeldwetenschapper?

In de tweede week van december hebben de Noren wederom de nobelprijzen uitgereikt. Naast die voor de vrede is de nobelprijs voor de geneeskunde een van de interessantsten. De keuze voor de winnaar(s) wordt gemaakt aan de hand van een min of meer geheime lijst aan criteria, maar het moge duidelijk zijn dat de prijswinnaars (bijna) altijd mensenlevens hebben gered met hun ontdekkingen. Dit jaar ging de prijs naar Youyou Tu, William C. Campbell en Satoshi Omura. Lees hier waarom zij voorbeeldwetenschappers zijn voor beginnende academici.

Door: Isabeau Jensen

Smeltend ijs en de Groenlandse realiteit

Nieuws over Groenland is vaak nieuws over de smeltende ijskap. Dat er om deze smeltende ijskap heen mensen leven in een kleine maar interessante samenleving lees je minder vaak terug. In dit artikel beschrijf ik deze samenleving en de problemen die zich daar naast het smeltende ijs voordoen.

Door: Jasper van Commenee

Enkeltje Mars

Een reis naar Mars lijkt een toekomstdroom, maar kan binnenkort werkelijkheid worden. Volgens de particuliere organisatie Mars One is het mogelijk in 2026 astronauten naar Mars te sturen om de eerste menselijke kolonie buiten de aarde te starten. Ons onderzoek toont echter aan dat er nog veel moet gebeuren voordat Mars daadwerkelijk gekoloniseerd kan worden.

Door: Joost, Rachida, Lauren en Wieke

Hoe racisme in je brein te zien is

Wat doet racisme met je hersenen? Neurologisch onderzoek wijst uit dat mensen minder empathie ervaren wanneer zij pijn waarnemen van mensen van een ander ras. De reden hiervoor lijkt eerder te liggen in aangeleerde denkbeelden dan in de menselijke natuur.

Door: Sanne Haverkort

Liefde of leugens?

“Eight hugs a day, and the world will be a better place.” Volgens Paul Zak, beter bekend als ‘Doctor Love’, zorgt de in deze zin aangedragen handeling voor een sterkere connectie tussen mensen. Het biologische fundament voor deze veronderstelling komt vanuit de toename van oxytocine...

Door: Nathalie Immerzeel

Artikelen ophalen
Alle artikelen opgehaald